Kayıt Dondurma (Eğitime Ara Verme)

KAYIT DONDURMA (ÖĞRENİME ARA VERME)
  • Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen haklı ve geçerli bir mazeret nedeni ile öğrenimine ara vermek zorunda kalan öğrencilere, izin verilmesine dair bir dilekçe ile başvurması ve başvurusunun dayandığı mazeretin varlığını belgelendirmesi kaydı ile, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından her defasında bir veya iki yarıyıl süre için öğrenime ara verme izni verilebilir.

• Öğrenci kaydını dondurduğu (izinli olduğu) süre içinde öğrenimine devam edemez. Bu durumda, öğrencinin her türlü öğrencilik hakları dondurulur.

• Bir yarıyıl süreli kayıt dondurma, yarıyıl başlangıcından o yarıyıla ait sınavların sona erdiği tarihe kadar olan süreyi kapsayacak şekilde verilir.

• Öğrenime ara verme izni alan bir öğrencinin öğrenimine ara verdiği süre, öğrenim sürelerinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
Kayıt Dondurma Başvurusu Şekli ve Süresi
  • Kayıt dondurma (Öğrenime ara verme) istekleri gerekçeli bir dilekçe ve belgelerle birlikte Yüksekokul Müdürlüğüne yapılır.

• Kayıt dondurma başvuruları Akademik Takvimde belirtilen “Kayıt Yenileme ve Ders Kayıtları” tarihlerinde yapılır.

• Ani hastalık ve beklenmedik durumlar dışında bu süreler bittikten sonra yapılacak başvurular işleme konulmaz.
 İzin Gerekçeleri:
Öğrencilere aşağıdaki gerekçelerle başvurmaları ve belgelendirmeleri şartı ile yarıyıl/yıl izni verilebilir.
  • Hastalık İzni:  Tam teşekküllü devlet hastanesinden en az altı haftalık bir süreyi kapsayan ve ilgili yönetim kurulunca uygun görülen sağlık kurulu raporu,
  • Askerlik İzni: Öğrencinin tecil veya sevk tehiri işleminin zorunlu nedenlerle yapılmaması veya azami öğrenim süresini doldurduğu için isteğe bağlı ya da zorunlu askere alınması,
  • Maddi Nedenlerle İzin: Ekonomik nedenlere bağlı olarak SGK’dan alınacak aile fertlerine ilişkin gelir belgesi,
  • Ailevi Nedenlerle İzin : Öğrenci için beklenmedik anlarda ortaya çıkan ve geçimini etkileyen ölüm, doğal afet veya benzer durumlar,
  • Diğer Gerekçeler:
- Değişim programları hariç olmak üzere öğrenimleri ile ilgili olarak yurt dışında  görevlendirilme,
- Öğrencinin gözaltına alınmış ve/veya tutuklanmış olduğunun tespit edilmiş olması veya   durumun özelliklerine göre Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından geçerli kabul edilen diğer  gözaltı ve tutukluluk durumları,
- Yüksekokul Yönetim Kurulunca önerilen ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından kabule  değer görülen diğer mazeret durumları.
İzin Dönüşü:
  • Kaydı dondurulan (öğrenime ara veren) öğrenciler, izinlerinin bitiminde normal yarıyıl kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine devam ederler. Ancak bulaşıcı bir hastalık nedeni ile izin almış olan öğrenciler, öğrenimlerine devam edecek durumda olduklarını, sağlık kurumu raporu ile kanıtlamak zorundadırlar.

• Herhangi bir nedenle hastalık izni almış ve hastalık izin süresinin bitim tarihinden önce eğitim-öğretimine başlamak isteyen öğrencilerin, yeni bir sağlık kurumu raporu ile öğrenimlerine devam edecek durumda olduklarını kanıtlamaları gerekir. Aksi halde izin süresi içinde eğitim-öğretim ile ilgili yaptıkları faaliyetler geçersiz sayılır.